Organisatie
BK Ingenieurs is een landelijk werkend en onafhankelijk ingenieursbureau. We werken nauw samen met u voor het realiseren van concrete plannen. Van de eerste planvorming tot en met het civieltechnisch bouw- en woonrijp maken van (her)- ontwikkellocaties.
We stellen ons pro-actief op, zijn open en transparant en altijd op zoek naar de meest optimale oplossing. Waarbij we innovaties, nieuwe technieken en duurzame oplossingen koppelen aan een no-nonsense mentaliteit voor het tijdig realiseren van uw ambitie.
Het probleem
Het keuren van partijen grond verloopt via een strak protocol voor elke stap: van het nemen van bodemmonsters, via de analyses door het lab naar de kwaliteitsbepaling voor de afzet in de markt. Een paar jaar geleden klonk echter steeds luider de vraag: kan dat niet sneller en efficiënter?
Onze oplossing
Dat kan, zo blijkt. Dankzij het online platform FileLinx, en de noeste arbeid van systeembeheerder Chris van de Ven, is het proces nu van A tot Z gedigitaliseerd. Met alle voordelen van dien, ervaart adviseur Kris Mathijssen. Partijkeuringen lenen zich goed voor digitalisatie, omdat deze overzichtelijk en stapsgewijs verlopen, zegt Chris. “Er ware al eerder pogingen gedaan om de procedures te digitaliseren, maar daarbij ging het vaak om een onderdeel van het proces en dat verzandde dan weer. Nu verlopen partijkeuringen van begin tot eind op uniforme wijze via FileLinx.
Handige meldingen
Voor de introductie van FileLinx dienden Word-bestanden als basis voor de rapportages; de opdrachten voor de veldewerkers werden nog ouderwets op papier afgedrukt. Versieverschillen konden tot fouten en verwarring leiden. Van de Ven: “Veldwerkers voeren nu op locatie de gegevens in op een iPad. Daarmee kan een adviseur meteen aan de slag om bijvoorbeeld een lab-opdracht te maken.” “Het systeem werkt ook met meldingen”, vult Kris aan. Je krijgt een berichtje wanneer de volgende stap ingevoerd kan worden. Daarmee win je tijd, want je hebt vaak vrij veel rapportages tegelijkertijd onder handen en dan blijft er wel eens één wat langer liggen dan nodig. Nu heb je meer overzicht.”
Geen hogere wiskunde
Mathijssen denkt dat de ‘kinderziektes en exoten’ inmiddels wel uit het systeem zijn en dat de aanpassingen in de toekomst vooral te maken zullen hebben met de veranderende wet- en regelgeving. “In het begin is het natuurlijk even omschakelen, maar na een korte uitleg fiets je er toch wel mee weg.” Goede communicatie en interpretatie zijn hiervoor cruciaal, weet Van de Ven. ” Je moet de mogelijkheden van een digitale tool goed weten te vertalen naar de eindgebruiker. Daarvoor moet je de processen uiteraard goed kennen, maar vooral ook regelmatig schakelen met de adviseurs. Zij namen op hun beurt signalen mee vanuit het veld.”
De uniforme rapportages leiden volgens Mathijssen tot merkbaar minder fouten en dus tot minder vragen over, of afkeur van partijen. In de toekomst zal BK de rapportages via een portal beschikbaar maken voor de opdrachtgever, zodat deze ze zelf ook kan downloaden.