Zoeken
Sluit dit zoekvak.
FileLinx CEO Frank Bunck: “Ik ben iemand die graag dingen maakt”

Advies aan de 125 gemeenten met een begrotingstekort

Als een van de eersten in Nederland was Frank Bunck overtuigd van de kracht van no-code software. Uit een passie voor creëren ontstond in 2002 de eerste versie van FileLinx. In deze blog spreken we met Frank over de geschiedenis van ons bedrijf, de toekomst van low-code software én zijn zelfgebouwde huis.

Hoe kwam je eigenlijk in de IT terecht, Frank?

“Ik heb altijd al een passie voor automatisering gehad. Al in groep 8 van de basisschool gaf ik een presentatie over de computer; dat was destijds de ZX Spectrum, een homecomputertje. Het was logisch om informatica te gaan studeren aan de hts (toenmalige naam voor de technische opleiding aan de hbo, red.). Dat heette toen, begin jaren negentig, nog telematica en was een van de eerste IT-opleidingen in Nederland.”

Wat ging je na je studie doen?

“Tijdens mijn opleiding had ik al een beetje ondernomen. Ik had hier en daar wat bedrijfjes op de veiling geholpen met computerdiensten. Na het afstuderen ging ik werken bij een Exact-softwarehuis. Toen het bedrijf in 2000 werd verkocht, besloot ik voor mezelf te beginnen. Omdat ik aandelen had in een BV die bij het bedrijf hoorde, kreeg ik wat geld mee. Daarvan kocht ik een laptop en zo startte ik mijn bedrijf op zolder. Onder de naam Microvelopment maakte ik maatwerksoftware.”

In die jaren ontstond de eerste versie van FileLinx. Welke behoefte vanuit de markt gaf de aanleiding?

“Ik zag in die tijd dat bedrijven – en met name accountantskantoren – worstelden met informatie-overload. Ze hadden enorme aantallen documenten en e-mails, evenals schijven vol mappen; het werd chaos. De bestaande document management systemen waren voor accountantskantoren onbetaalbaar. Ik heb toen een systeem gebouwd waarin je al je informatie aan een soort kapstok hing, zodat een digitaal dossier ontstond. Je kon makkelijk documenten naar het juiste haakje slepen, waar metadata zorgdroegen voor de juiste indeling van de documenten.

Op een gegeven moment bedacht ik dat klanten ook hun database met klantgegevens aan die kapstok zouden willen hangen. Zo ontstond een systeem waarin je mailtjes, documenten en een database met klantgegevens allemaal kon samenbrengen. Tot slot zette ik er een soort Google-zoekbalk overheen, zodat je alles makkelijk kon terugvinden. Het beeld van dossiers die aan haakjes hingen bracht ons op het idee de oplossing FileLinx te noemen.”

We zijn nu in 2002 aanbeland. Niemand gebruikte het begrip ‘no-code’ toen, maar dat was wel de richting waar je naartoe ging.

“Ik bedacht: als ik die haakjes maak voor een accountantskantoor, zijn het heel andere haakjes dan die voor een ziekenhuis of een bouwbedrijf. In de ideale situatie zou de klant de kapstok zelf kunnen inrichten. Daarom maakten we het model waarin je de data opslaat dynamisch. Zo konden bedrijven zonder tussenkomst van een programmeur hun kapstokhaakjes maken.

Niet veel later zag ik ook dat er behoefte ontstond aan workflows. Klanten wilden bijvoorbeeld dat na het opslaan van een document door de ene medewerker, een collega een goedkeuringsverzoek kreeg. Toen hebben we FileLinx zo ingericht dat gebruikers zelf konden kiezen hoe zo’n workflow in een bedrijf kon lopen. Omdat organisaties vervolgens een overzicht wilden hebben van de workflows die ze hadden, introduceerden we de dashboards in FileLinx. En toen de dashboards er waren, wilden mensen een rapportje kunnen genereren. Zo zijn we allerlei features gaan toevoegen.”

Waarom geloof je eigenlijk zo sterk in low-code?

“Ik geloof niet in eenheidsworst-software. Het onderscheidend vermogen van een bedrijf is juist dat je anders doet dan andere en daarom heb je software nodig die je kunt aanpassen aan jouw unieke propositie.

Bovendien kunnen organisaties zich de ontwikkeltijd van een à twee jaar die vroeger gold niet meer veroorloven. Je hebt iets nodig wat je veel makkelijker en sneller kan ontwikkelen.”

Je bent nu al zo’n 25 jaar actief in de softwarewereld. Wat spreekt je hieraan zo aan?

“Ik ben iemand die graag dingen maakt. Dat geldt overigens niet alleen voor software, maar ook op andere vlakken. Zo heb ik drie jaar geleden in Noordwijk een huis voor ons gezin laten bouwen, waarbij ik zelf veel heb gedaan. Ik heb bijvoorbeeld een veranda en schuur gebouwd, maar ook het domoticasysteem ontwikkeld; verlichting, elektra en de open haard worden hierdoor aangestuurd. Verder heb ik iPads in de muur en speakers van Sonos in het plafond gebouwd. Tot slot heb ik een beamer die met een liftje uit het plafond komt, geïnstalleerd.”

Hoe zie jij de toekomst van low-code?

“Zonder no-code loopt de automatisering vast. Binnen nu en een jaar of tien is low-code de standaard, daar ben ik van overtuigd. Dan wordt de toolbox van FileLinx over de hele wereld in licentie genomen. Ik ben dan niet meer de CEO van FileLinx, maar nog wel creatief betrokken, als ambassadeur van FileLinx.”

Frank-1