Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Fx’er aan het woord – DigiData

Advies aan de 125 gemeenten met een begrotingstekort

Mijn naam is Marchel de Goeij en ik ben 49 jaar oud. Aan het eind van mijn studie ben ik bij K+V van Alphen aan een afstudeerproject begonnen. Na mijn afstuderen werd me een vaste baan aangeboden. Na ruim 23 jaar ben ik nog steeds werkzaam bij dit mooie bedrijf, dat in 2016 is samengevoegd met FileLinx Nederland. 

Naast mijn interesse in IT-technologie heb ik een grote passie voor oldtimers. In de zomermaanden ben ik dan ook vaak te vinden bij oldtimer evenementen.

Ontstaan van DigiData
Na een aantal jaar gedetacheerd te zijn geweest bij diverse klanten, viel het één van onze projectleiders op, dat bij een klant mensen met stapeltjes facturen heen en weer liepen om deze in te boeken in de administratie. De conclusie werd al snel getrokken dat dit slimmer moest kunnen. Vanuit dit idee is DigiData ontstaan.
Vanaf het prille begin ben ik betrokken geweest bij dit product. De eerste jaren als Software Developer waarbij mijn focus lag op het zichtbaar maken van de kwaliteit van de herkenning van DigiData. Daarna werd ik verantwoordelijk voor de techniek en architectuur van het systeem. Uiteindelijk ben ik Product Manager geworden, waarbij het volledige ontwikkelproces van DigiData onder mijn verantwoording valt.

Kwaliteiten van DigiData
Een hoge mate van herkenning van de gegevens van de factuurkop maar ook van alle factuurregels, is één van de kwaliteiten van DigiData. Met alleen het herkennen van gegevens ben je er echter nog niet. Bij het boeken van een factuur zijn er meer gegevens nodig die niet direct op de factuur vermeld staan. Door het intelligent samenwerken met de gekoppelde backoffice, kunnen veel van deze gegevens al automatisch voor de gebruiker gevuld worden.  Met een minimaal aantal handelingen kan een factuur ingeboekt worden in het financiële systeem.

Waar DigiData in eerste instantie bedoeld was voor het intelligent herkennen van facturen, zijn er ook met de tijd andere documenten bij gekomen.


Verwerken van personeelsdossiers
Door een groot aantal van onze klanten wordt DigiData ook ingezet voor het verwerken van personeelsdossiers. De getekende contracten, arbeidsovereenkomsten en allerlei andere HRM gerelateerde documenten worden vrijwel automatisch geïndexeerd en via een koppeling in het HRM-systeem opgeslagen.

Van uitdaging naar oplossing
Mijn rol in dit geheel omvat het bedenken van nieuwe functies en optimaliseren van de werking van de software. Een probleem kan me niet groot genoeg zijn om er een mooie oplossing voor te bedenken. Als deze uitdagingen in het sales traject al onderkend zijn, ondersteun ik onze accountmanagers door met hen mee te gaan naar de relatie om alle functionele en technische vragen te kunnen beantwoorden. Het vertalen van deze uitdagingen naar mooie oplossingen in onze software is één van de aspecten die mijn werk binnen FileLinx leuk maken.

Automatisch matchen van inkooporders
De laatste jaren zijn onze klanten veel meer gefocust op het volledige purchase-to-pay proces. Onderdeel daarvan is het automatisch matchen van inkooporders met de factuur. De eerste gedachte was dat een order en factuur wel veel overeenkomsten zouden hebben. Echter bleek na enige ervaring dat deze twee niet echt overeenkomen. Verschil in artikelnummer, verpakkingseenheden etc. maken het erg complex. Daarbij komen er ook deelleveringen en deelfacturaties voor wat zorgt voor een extra complexe factor in de door ons ontwikkelde oplossing. 

Onze klanten hebben met DigiData veel meer grip op de goederenstroom binnen de organisatie en krijgen hiermee vaak ook inzichten in de manco’s die voorheen verborgen bleven.