Rijkswaterstaat

Organisatie

Rijkswaterstaat beheert 3.320 km autosnelweg en 1.250 km op en afritten. Om het verkeer in goede banen te leiden bestaat een scala aan Dynamische VerkeersManagementSystemen.

De Data-ICT-Dienst (DID) van Rijkswaterstaat draagt bij dat Rijkswaterstaat zijn kennis en adviesfunctie op het gebied van de infrastructuur in Nederland, waar kan maken. DID adviseert bijvoorbeeld aan de top van Rijkswaterstaat over de toegankelijkheid van overheidsinformatie en hoe Rijkswaterstaat kan inspelen op ICT ontwikkelingen.

Daarnaast zorgt DID er voor dat rijkswaterstaat collega’s kunnen beschikken over betrouwbare informatie en middelen voor hun dagelijks werk.

Onze oplossing

“Met FileLinx kan je informatie bewaren die je voorheen niet kon bewaren. Internetberichten bijvoorbeeld”, zegt Louis Goorden Senior Adviseur bij Rijkswaterstaat. Natuurlijk, je kan wel een digitale map maken op een server met internet publicaties, maar als je de samenhang niet kent met Rijkswaterstaat zaken, dan heb je daar niets aan. In FileLinx relateer je deze berichten aan relevante Rijkswaterstaat projecten en hierop kan ook worden gezocht.”

De Data-ICT-Dienst (DID) van Rijkswaterstaat telt ruim 700 medewerkers. De DID zorgt voor data-inwinning, beheer van data, dataverstrekking, ICT-beheer en ICT-ontwikkeling. De DID is de regisseur van de informatievoorziening van Rijkswaterstaat.

“Wij verzamelden informatie over de markt, dat zijn Potentiële ICT opdrachtnemers van Rijkswaterstaat”, vertelt Louis, “en zochten een oplossing om onze kennis rond deze leveranciers beter inzichtelijk en beschikbaar te maken.”

Louis vervolgt: “Als het om generieke IT gaat dan zijn wij voor leveranciers gewoon een normaal bedrijf met meer dan 10.000 medewerkers. Specifieke IT voor verkeersmanagement stelt andere eisen aan leveranciers. In sommige gevallen moet er zelfs speciaal ontwikkeld worden. Dan is het echt zoeken naar een geschikte leverancier.

Wij verzamelden dus leveranciersinformatie. Daar komt bij dat wij ook informatie van internet wilden bewaren en informatie in verschillende formaten en vormen samen wilden brengen. Toen liepen wij op tegen de bezwaren en beperkingen van een mappenstructuur op een server. Verzamelen en documenteren vanuit een mappenstructuur was onoverzichtelijk en persoonsgebonden, daar kom je niet altijd uit. Het opschonen en bijhouden is ook lastig. E-mail over onderwerpen was bijvoorbeeld niet gestructureerd terug te vinden. Verder waren er onnoemelijk veel spreadsheets, het overzicht raakten we kwijt.”

“Het was duidelijk”, zegt Goorden, “dat wij een Leverancier Informatie Systeem nodig hadden. We wilden voortaan informatie in alle mogelijke vormen kunnen bewaren. En daar kwam bij dat we ook getalsmatige informatie beter wilden beheren en kunnen destilleren uit een systeem.

Van de software die we bekeken hebben is FileLinx het meest een informatiemanagement systeem en een kennismanagement systeem, waar andere pakketten meer alleen een document managementsysteem waren. Die andere pakketten waren niet slecht. Maar wat niet kon, kon ook gewoon niet. Dus ja, van de FileLinx oplossing waren wij veruit het meest gecharmeerd. Dat had met name te maken met flexibiliteit, laagdrempeligheid en ook de manier van zoeken, niet een boomstructuur, maar de Google manier. FileLinx paste ons het beste en uit de presentatie bleek ook dat de mensen achter FileLinx onze problemen het best begrepen hadden.

De eerste groep die het ging gebruiken was de sectie contractmanagement. De afdeling applicatiemanagement, maar ook de mensen van inkoopstrategie willen het nu gaan gebruiken, wat dat betreft enthousiasme genoeg!” merkt Louis op. “De volgende stap is dat we de directie ‘Data’ hiervoor gaan interesseren. De organisatie is erg in beweging en Filelinx beweegt mee.”

EVENEMENT FILELINX

3 DECEMBER 10:30 – 15:30 UUR:

Kom jij ook naar ons unieke event waarin we de praktische inzet van AI in inkoopmanagement en bedrijfsuitgaven demonstreren?

Ontdek hoe onze AI-oplossingen niet alleen het inkoopproces vereenvoudigen, maar ook kosten helpen verlagen en risico’s beperken.