Digitalisering als oplossing tegen ‘dubbele vergrijzing’

Advies aan de 125 gemeenten met een begrotingstekort

Na een nieuwe analyse van uitkeringsinstantie UWV is de verwachting dat de vergrijzing de komende jaren verergert. Het blijkt dat vooral na 2025 structureel te weinig mensen beschikbaar zijn. Het UWV spreekt van een “dubbele vergrijzing”. Meer mensen gaan met pensioen en worden ouder waardoor de behoefte aan zorgmedewerkers gaat stijgen, terwijl er al grote tekorten zijn. De stroming van jongeren op de arbeidsmarkt is te klein om dit gat te gaan vullen. 

Met minder mensen, meer werk uitvoeren

Volgens het UWV krijgt heel Nederland te maken met de gevolgen van de vergrijzing. “Als de omstandigheden niet veranderen, moeten straks minder mensen meer werk doen.” De problemen zijn groot en het UWV ziet digitalisering als oplossing. De productiviteit kun je met digitalisering verbeteren zonder extra personeel. 

Hoe digitalisering kan helpen in tijden van vergrijzing

Neem bijvoorbeeld het factuurproces. Waar nu nog vaak de facturen door de handen van de crediteurenadministratie gaat, is dat met een automatiseringsproces niet meer nodig. Dit noemen ze touchless factuurverwerking.

De technologie achter touchless factuurverwerking maakt gebruik van patroonherkenning, machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) om gegevens van facturen te extraheren, te valideren en te verwerken. Het zorgt ervoor dat niet alleen tijd en fouten verminderen, maar het minimaliseert ook de afhankelijkheid van ervaren financieel personeel. Hierdoor kunnen organisaties soepeler blijven functioneren, zelfs als ervaren medewerkers met pensioen gaan.

In het kader van de nieuwe analyse van het UWV vult dit het gat van de mensen die met pensioen gaan en de nieuwe jongere aanwas op de arbeidsmarkt. Oudere werknemers kunnen hun ervaring en kennis inzetten voor complexere taken in plaats van repetitieve administratieve taken. De jongere werknemers kunnen profiteren van de verminderde afhankelijkheid en specifieke vaardigheden die vaak jaren training vereisen. 

Een gestroomlijnd proces is de sleutel

Voor veel bedrijven is de vraag nu: hoe zorgen we ervoor dat we in tijden van vergrijzing niet in de problemen raken door personeelstekort en hoe kunnen we dat op een redelijk snelle manier gaan organiseren?

FileLinx is de specialist als het gaat om het stroomlijnen van processen. Al meer dan 20 jaar zijn we bezig met het automatiseren van processen bij ruim 500 bedrijven. Met als doel het menselijk handelen te beperken, fouten te voorkomen en tijd vrij te maken voor de écht belangrijke taken die meer waarde toevoegen aan de organisatie.

Pijl ebooks FileLinx

In onze whitepapers delen we alle ins en outs over de processen die wij onder andere automatiseren. Ben je benieuwd hoe touchless factuurverwerking werkt? Lees hier: “Ontdek touchless factuurverwerking met FileLinx en AFAS

Vertrouw op een betrouwbare partner

Met ruim 20 ziekenhuizen en diverse andere bedrijven als klant, hebben wij ons inmiddels bewezen als een betrouwbare partner op het gebied van touchless factuurverwerking. Wil jij jouw businesscase bespreken? Vraag dan een vrijblijvende demo aan.

Helpdesk

Werkdagen 9.00 – 17.00
Tel: +31 (0)88-850 3703
Klantportaal: https://klant.FileLinx365.com

Gebruik het Klantportaal voor vragen en verzoeken. Geen inlogcodes? Geef je contactpersonen door via https://www.filelinx.com/klantportaal. Dan sturen wij de gegevens aan je door.